Οι ομάδες παιχνιδιού και τέχνης στο Hehe - Φθινόπωρο 2021

 

Στο Hehe γνωρίζουμε καλά πόσο πολύ χρειάζονται τα παιδιά (αλλά και οι ενήλικοι!) μια συχνή και σταθερή επαφή με ποιοτικά αισθητηριακά υλικά, μέσω του μη-κατευθυντικού παιχνιδιού, κοντά σε άλλους ανθρώπους, σε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον σεβασμού, αποδοχής και ενσυναίσθησης.           

Θα φροντίσουμε λοιπόν, και φέτος, να πραγματοποιηθούν οι ομάδες μας στο hehe, με τον καλύτερο και ασφαλέστερο τρόπο, ώστε να έχουμε την ευκαιρία, για 11η συνεχή χρονιά, να απολαμβάνουμε και να υποστηρίζουμε το υπέροχο «χάος» που δημιουργούν τα παιδιά με τις ανεξάντλητες ιδέες και το αστείρευτο πάθος για ζωή! 

 

 

Οι ομάδες στο χώρο του hehe

Οι ομάδες μας απευθύνονται σε ανθρώπους όλων των ηλικιών και όλων των ικανοτήτων, από παιδιά 9 μηνών μέχρι και ενήλικες. 

Ο χώρος μας βρίσκεται σε μια όμορφη γειτονιά, με πολύ εύκολο πάρκινγκ! Είναι μεγάλος και άνετος, αφιερωμένος στα messy παιχνίδια μας, ώστε να μπορούμε να παρέχουμε σε παιδιά και γονείς την απαραίτητη ελευθερία κίνησης και έκφρασης.

Οι συναντήσεις μας πραγματοποιούνται τόσο στον εσωτερικό, όσο και στον εξωτερικό χώρο του hehe, όσο βέβαια ο καιρός θα το επιτρέπει. Ο αριθμός των παιδιών είναι ο κατάλληλος ώστε να μπορούμε να κρατάμε τις αποστάσεις, αλλά και να παίζουμε παρέα με άλλους ανθρώπους! 

 

 

Στις ομάδες μας μπορείτε να βρίσκετε την αναπτυξιακή ψυχολόγο Ελένη Οικονομίδου, η οποία κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού χαίρεται πάντα να μοιράζεται τις γνώσεις και την εμπειρία της γύρω από την ανάπτυξη των παιδιών! Μη διστάσετε να της απευθύνετε οποιονδήποτε προβληματισμό σας! 

 

 

Οι ομάδες που θα πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο του 2021 είναι οι παρακάτω: 

1. Sensory & Montessori Play (9 - 24 μηνών)

Tα παιδιά θα βρίσκουν ένα περιβάλλον που θα ενθαρρύνει το ελεύθερο παιχνίδι με τα αισθητηριακά υλικά των treasure baskets -που δε λερώνουν και τόσο- με ξύλινα παιχνίδια εμπνευσμένα από τη φιλοσοφία της Μαρίας Μοντεσσόρι, καθώς και με όργανα γυμναστικής τύπου Pikler. Οι γονείς θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν νέους τρόπους αλληλεπίδρασης με τα παιδιά τους, να αποκτήσουν εμπειρίες αισθητηριακού παιχνιδιού, να επικοινωνήσουν και να ανταλλάξουν μεταξύ τους, να συζητήσουν ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη με την παιδοψυχολόγο του χώρου.    

2. Messy & Sensory Play (1-3 ετών)

Τα παιδιά θα βρίσκουν ένα περιβάλλον όπου θα προσφέρεται μια πληθώρα υλικών, κάποια που λερώνουν και κάποια που δε λερώνουν και τόσο, ώστε να είναι σίγουρο πως θα βρούνε υλικά που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους! Κατάλληλες για όλα τα παιδιά, το σωστό ξεκίνημα για τις αισθητηριακές τους αναζητήσεις, μέσα σε μια ομάδα. Ιδανικές για παιδιά που μπορεί να έχουν δισταγμό με το πολύ λέρωμα, ή που μπορεί να έχουν κάποιες αισθητηριακές ευαισθησίες, ή που μπορεί να χρειάζονται παραπάνω χρόνο μέχρι να εξοικειωθούν με διάφορες, πιο έντονες, υφές. Οι γονείς, πέρα από τις συζητήσεις που αφορούν την ανάπτυξη των παιδιών, θα έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν και να αναπτύξουν ανοχή στα παιχνίδια που λερώνουν, να παίξουν οι ίδιοι σαν μικρά παιδιά, δίπλα στα παιδιά τους!  

3. Messy & Clay Play (1,5 - 6 ετών) 

Ανακατεύουμε, αγγίζουμε, πειραματιζόμαστε, δημιουργούμε...πρόκειται για τις γνωστές messy ομάδες μας, όπου τα παιδιά, αλλά και οι γονείς αν επιθυμούν, έχουν την ευκαιρία να παίξουν με υλικά που, λίγο πολύ, λερώνουν, όπως χρώματα, αλεύρια, άμμο, χώμα ή νερό. Συγχρόνως, η πρόσβαση σε μεγάλους όγκους ελληνικού φυσικού πηλού εξαιρετικής ποιότητας, προσφέρει τη δυνατότητα, σε γονείς παιδιά να εξερευνούν σε βάθος το μαγικό αυτό υλικό της φύσης, που μας επιτρέπει να δημιουργούμε με τη φαντασία μας κόσμους μοναδικούς, μας ωθεί να ασκούμε το σώμα και το μυαλό μας με τον πιο αυθόρμητο τρόπο, μας βοηθάει να μαθαίνουμε, να επικοινωνούμε και να αναπτυσσόμαστε!

4. Clay & Messy Play (4 - 12 ετών)

Στις συναντήσεις αυτές, που απευθύνονται σε λίγο μεγαλύτερα παιδιά, δίνουμε έμφαση στο παιχνίδι με φυσικό πηλό, διατηρώντας όμως πάντα τη messy φιλοσοφία μας. Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν την τέχνη της γλυπτικής και της κεραμικής, να εκφραστούν και να εκτονωθούν, να αντιμετωπίσουν τυχόν απογοητεύσεις,να μάθουν ότι τα χέρια τους έχουν δύναμη και ικανότητα να δημιουργούν πρωτότυπα έργα, να καλλιεργήσουν ομαδικότητα και αυτοπεποίθηση. Η γήινη υπόσταση του οικουμενικού αυτού υλικού ενθουσιάζει άμεσα τα παιδιά, τα οποία αφοσιώνονται και εξερευνούν, ανακαλύπτουν την τέχνη βιωματικά, ανοίγουν νέους δρόμους επικοινωνίας, και χωρίς καν να το ξέρουν, ενώνονται με τη γη και δημιουργούνε με αυτήν.

5. Mixed Age Messy Play (2 - 99 ετών)

Οι messy ομάδες του Σαββατοκύριακου, για όλες τις ηλικίες μαζί - με μεμονωμένη συνδρομή! Σε κλίμα αποδοχής, ενθάρρυνσης και σεβασμού, συνυπάρχουν αρμονικά όλες οι ηλικίες, μικρά ή μεγαλύτερα παιδιά, μαμάδες και μπαμπάδες, μέχρι παππούδες και γιαγιάδες, είναι δηλαδή η ιδανική ευκαιρία για τους ενήλικους, να παίξουνε με τα παιδιά τους ανέμελα, να συνδεθούν μαζί τους, να λερώσουν και να λερωθούν δημιουργώντας και διασκεδάζοντας, είτε απλά να παρακολουθήσουν τα παιδιά στο πιο φυσικό και ελεύθερο παιχνίδι, που μπορεί να λερώνει αλλά είναι τόσο απαραίτητο για την ανάπτυξή τους!

6. Mindful Clay (ενήλικες)

Στις εβδομαδιαίες αυτές ομάδες θα ανακαλύψουμε τη μαγεία του φυσικού πηλού, καθώς θα τον αγγίζουμε, θα τον ακούμε, θα τον παρατηρούμε και τον χειριζόμαστε. Οι προσωπικές μας ιστορίες θα αποτυπωθούν πάνω του και θα τον μεταμορφώσουν, σε μια διαδικασία ενδοσκόπησης και αναζήτησης, καθώς θα αφουγκραζόμαστε την εσωτερική μας φωνή, συντονίζοντας και ελέγχοντας την αναπνοή μας. Καθώς το σώμα μας θα δίνεται στην προσπάθεια για το "κεντράρισμα" του πηλού πάνω στον τροχό, θα απολαύσουμε την πολύτιμη ευκαιρία να αφοσιωθούμε στη στιγμή, να ενωθούμε με τον πηλό και να μάθουμε να αγαπάμε τα λάθη μας - κατ' επέκταση και τον εαυτό μας- μαθαίνοντας συγχρόνως βασικές αρχές της κεραμικής και της πηλογλυπτικής.

7. Messy Play, the Adult Way (ενήλικες)

Μια Κυριακή τον μήνα θα οργανώνουμε ομάδα αισθητηριακού παιχνιδιού μόνο για ενήλικες, που θα προσφέρει στο κάθε άτομο τη δυνατότητα να εξερευνήσει σε βάθος βασικά υλικά του messy play, να έρθει κοντά σε έναν πιο ανέμελο τρόπο διαχείρισης των καλλιτεχνικών και φυσικών υλικών και να θυμηθεί πόσο χρήσιμο είναι το μη ανταγωνιστικό παιχνίδι, για όλες τις ηλικίες! Απευθύνεται σε όποιον/α έχει διάθεση απλά να γνωρίσει ή και να εντρυφήσει σε έναν τρόπο παιχνιδιού, έκφρασης και δημιουργίας που τόσο εύκολα και σύντομα μπορεί να μας φέρει σε επαφή με το παιδί μέσα μας, να μας ξεκουράσει μέσα από την ανεμελιά του και να μας προσφέρει τον σεβασμό και την αποδοχή που μπορεί να μη ζήσαμε ως μικρά παιδιά στις καλλιτεχνικές μας αναζητήσεις!

 

Πρόγραμμα Φθινοπώρου

  Οι συναντήσεις μας ξεκινάνε την Τρίτη 14/09. Παρακάτω μπορείτε να δείτε το εβδομαδιαίο πρόγραμμα. 

   

  Δευτέρα              Mindful Clay (κεραμική                  (ενήλικοι)

  Τρίτη   

  18:00-19:00        Sensory & Montessori Play            (9 - 24 μηνών)     

  19:10-20:10        Messy & Clay Play                           (1.5 - 6 ετών)

  Τετάρτη

  11:30-12:30        Messy & Clay Play                           (1,5 - 4 ετών)

  18:00-19:00        Messy & Clay Play                           (1,5 - 6 ετών)

  19:10-20:10        Messy & Clay Play                           (1.5 - 6 ετών)

  Πέμπτη

  18:00-19:00        Messy & Sensory Play                    (1 - 3 ετών)

  19:10-20:10        Messy & Clay Play                           (1.5 - 6 ετών)    

  Παρασκευή

  19:10-20:30        Clay & Messy Play (κεραμική)        (4 - 12 ετών) 

  Σάββατο

  11:00-12:00        Mixed Age Messy Play                     (2-99 ετών)

   

  Τις πρωινές ώρες των καθημερινών ο χώρος θα διατίθεται σε σχολεία για Messy & Clay Play.  

  Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιούνται οι Mixed Age Messy Play ομάδες μας, οι οποίες θα ανακοινώνονται στη σελίδα μας στο fb   Hehe - Messy Play, Art & Therapy.

  Τα Σαββατοκύριακα επίσης μπορείτε να "κλείνετε" το χώρο για προσωπική σας χρήση, για συναντήσεις ομάδων παιδιών ή πάρτι.

   

  Κόστος συμμετοχής

  Για τις ομάδες Sensory & Montessori Play, Messy & Sensory Play, Messy & Clay Play, Clay & Messy Play:  

  Για τη συμμετοχή ενός παιδιού & γονιού σε μια ομάδα την εβδομάδα, το κόστος είναι 45€ ο μήνας (70€ αν πρόκειται για δύο αδέρφια). 

  Για τη συμμετοχή ενός παιδιού & γονιού σε δύο ομάδες την εβδομάδα, το κόστος είναι 70€ ο μήνας (110€ αν πρόκειται για δύο αδέρφια).

  Σε περίπτωση που υπάρχει χώρος σε κάποια ομάδα θα μπορείτε να μας επισκεφτείτε για μεμονωμένη συνάντηση. Σε αυτή την περίπτωση το  κόστος της μεμονωμένης συμμετοχής είναι 12€ για ένα παιδί/γονιό και 18€ για τα δύο αδέρφια. 

  Για την ομάδα Mixed Age Messy Play : 12€ το ένα παιδί, 18€ τα δύο αδέρφια. 

  Για την ομάδα ενηλίκων Mindful Clay: 70€ για τις 4 συναντήσεις του μήνα.

  Για την ομάδα ενηλίκων Messy Play, the Adult Way: 15€ η μεμονωμένη συνάντηση.  

   

  Εγγραφές / Κρατήσεις 

  Για να πραγματοποιήσετε εγγραφή σε κάποια ομάδα χρειάζεται: 

  • να συμπληρώσετε την αίτηση που θα βρείτε εδώ.
  • να σας ενημερώσουμε σχετικά με το αν υπάρχουν θέσεις για την ομάδα που επιλέξατε.
  • να προπληρώσετε τον μήνα, είτε μέσω τράπεζας στα στοιχεία που μπορείτε να βρείτε μέσα στην αίτηση, είτε περνώντας από το hehe.

  Με αυτό τον τρόπο θα είναι πιο εφικτό να διασφαλίσουμε πως θα τηρηθεί ο σωστός αριθμός ατόμων στο χώρο!

  Αν δε θέλετε να εγγραφείτε σε κάποιο μηνιαίο πρόγραμμα, μπορείτε να έρχεστε στις συναντήσεις "Mixed Age Messy Play", όπου θα μπορείτε να πληρώνετε την κάθε μεμονωμένη συνάντηση.  

  Παρακαλούμε φροντίστε για την έγκαιρη εγγραφή σας καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες.

  Αν δεν μας γνωρίζετε και χρειάζεστε κάποια δοκιμαστική συνάντηση πριν την μηνιαία εγγραφή σας, μπορείτε να μας επισκεφτείτε την εβδομάδα 14-17/09 με μεμονωμένη συμμετοχή, αρκεί βέβαια να υπάρχουν ακόμα θέσεις!

   

   

  Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε πληροφορίες σχετικά με το αισθητηριακό παιχνίδι και τα οφέλη του, σχετικά με τα υλικά που χρησιμοποιούμε και με τον τρόπο που επιλέγουμε να στεκόμαστε δίπλα στα παιδιά και τους γονείς κατά τη διάρκεια των ομάδων μας!  

  Τί είναι το αισθητηριακό παιχνίδι;

   Είναι το παιχνίδι κατά τη διάρκεια του οποίου παιδιά όλων των ικανοτήτων και ηλικιών, χρησιμοποιούν υλικά που απευθύνονται σε όλες τις αισθήσεις. Δεν είναι απλά μια "δραστηριότητα", δεν είναι κάτι που το ανακάλυψαν οι ενήλικοι και το προσφέρουν στα παιδιά, αλλά είναι μέρος της φυσικής τους τάσης προς την εξερεύνηση του περιβάλλοντος τους μέσα από τα αισθητήρια τους όργανα, μια τάση πολύτιμη και αναγκαία για την ομαλή ανάπτυξη τους.

   Τί προσφέρει το αισθητηριακό παιχνίδι;

    H συμβολή του είναι τεράστια σε όλους τους τομείς της ανάπτυξης. Όλα αυτά τα παιχνίδια, που τόσο μπορεί να λερώνουν ή να ανακατεύουν, είναι απαραίτητα  για την έκφραση, την εκτόνωση και τη χαρά των παιδιών, προσφέροντας συγχρόνως σε όλους τομείς της ανάπτυξης, στην αισθητηριακή ολοκλήρωση, στην κινητική ανάπτυξη, στη ψυχική ανθεκτικότητα, στη συναισθηματική έκφραση, στη γνωστική και μαθηματική ανάπτυξη, τη γλώσσα και την κοινωνικοποίηση!

    Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη φύση και τα οφέλη του αισθητηριακού παιχνιδιού μπορείτε να δείτε εδώ.

    Φιλοσοφία του Hehe

     Έχοντας μελετήσει σε βάθος θεωρίες και πρακτικές, όπως της Μαρίας Μοντεσσόρι, της προσέγγισης Reggio Emilia, του Νευρο-Δραματικού παιχνιδιού της Sue Jennings, της Mη-Kατευθυντικής Παιγνιοθεραπείας της Victoria Axline και της παιδαγωγικής Froebel, της Emmi Pikler και της Magda Gerber, δημιουργήσαμε το δικό μας "hehe" τρόπο παιχνιδιού, ο οποίος προσφέρει στα παιδιά αυτό ακριβώς που θεωρούμε πως χρειάζονται: ένα φροντισμένο, μεγάλο χώρο, ώστε να μπορουν να μετακινούνται ελεύθερα και να αυτενεργούν, εξοπλισμένο με μια πληθώρα ποιοτικών αισθητηριακών υλικών και εργαλείων, και τις κατάλληλες συνθήκης σεβασμού, αποδοχής και ενσυναίσθησης. 

     Έτσι τα παιδιά, νιώθωντας ασφάλεια, μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα, να ανακαλύπτουν και να διευρύνουν τις προτιμήσεις και τα ενδιαφέροντά τους, να εξερευνούν και να πειραματίζονται, να ανακαλύπτουν, να χαίρονται, να συνυπάρχουν και να μαθαίνουν, είτε μόνα τους, είτε παρέα με άλλα παιδιά, είτε με τις/τους παιδαγωγούς και τους γονείς τους.

     Περισσότερα για τη φιλοσοφία του hehe μπορείτε να δείτε εδώ.

     Πώς πράττουμε το αισθητηριακό παιχνίδι στο hehe;

      Προσφέρουμε τα κατάλληλα υλικά σε μεγάλες ποσότητες, ώστε τα παιδιά να μπορούν να εξερευνήσουν και να πειραματιστούν ελεύθερα, να συγκεντρωθούν και να δημιουργήσουν, να παίξουν χωρίς να ανησυχούν μήπως λερώσουν ή λερωθούν, να ενθουσιαστούν και να εκφραστούν, να επικοινωνήσουν, να συνεργαστούν και να μάθουν. Σύντομα, χάρη στον εξοπλισμό του χώρου που προωθεί το συμβολικό παιχνίδι και μέσα από την επανάληψη, το αισθητηριακό παιχνίδι εξελίσσεται και γίνεται παιχνίδι φαντασίας, αναπαράστασης και δημιουργίας.

      Παράλληλα, οι παιδαγωγοί και η ψυχολόγος του χώρου βοηθούν τους γονείς να χαλαρώσουν και να παίξουν δίπλα στα παιδιά τους, να παρασυρθούν από αυτά και να αναπτύξουν και τις δικές τους δεξιότητες παιχνιδιού, τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους, να επιτρέψουν στους εαυτούς να γίνουν και πάλι για λίγο παιδιά, με πολύτιμο συνοδοιπόρο τα παιδιά τους!

      Συγχρόνως δίνεται η ευκαιρία στους γονείς να ενημερωθούν και να συζητήσουν θέματα που αφορούν την ανάπτυξη των παιδιών, τη γονεϊκότητα και τη θετική διαπαιδαγώγηση, αλλά και να αναπτύξουν σταδιακά μια ανοχή στο "χάος" που προκαλούν τα messy παιχνίδια των παιδιών!

      Τα υλικά που χρησιμοποιούμε στο hehe 

       Τα υλικά μας κατατάσσονται σε τρεις γενικές κατηγορίες, όπως προτείνεται από τους θεωρητικούς του αισθητηριακού παιχνιδιού, ώστε όλα τα παιδιά να μπορούν να βρουν τα υλικά που να ταιριάζουν με τις αισθητηριακές τους ανάγκες και να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους για εξερεύνηση, έκφραση και δημιουργία.  

       Ξηρές Υφές

       όσπρια, άμμος, ρυζάκια, φύλλα, χαρτιά, κραγιόνια, υφάσματα, κοχύλια, ξύλα, αλεύρια, σόδα φαγητού, δημητριακά, χώμα, άβραστα ζυμαρικά,  σπόροι, πομ-πομ, μπάλες βαμβακιού, κ.α.

       Ενδιάμεσες υφές (ούτε ξηρές, ούτε τελείως κολλώδεις)

       Πηλός, πλαστελίνη, αλεύρια, μαγειρεμένα ζυμαρικά, moon sand, cloud sand, νερό, πάγος, διάφορα φρούτα, κ.α.

       «Messy» Υφές – κολλώδη υλικά

       oobleck, λάσπη, τέμπερες, γιαούρτι, ζελέ, slime, σαπουνόφουσκες, κ.α.

       Τα παιδιά θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα και να δοκιμάζουν ό,τι επιθυμούν από τα παρακάτω σημεία ενδιαφέροντος, ανάλογα με τον τύπο ομάδας που θα επιλέξετε: 

       1. Σημείο Κηπουρικής (χώμα, φυτά, εργαλεία)       
       2. Σημείο Άμμου & Νερού (άμμος, νερό, εργαλεία)   
       3. Σημείο Χρωμάτων (χρώματα, πινέλα, εργαλεία, χαρτόνια)  
       4. Σημείο Εύπλαστων Υλικών (πηλός, πλαστελίνες, εργαλεία)  
       5. Σημείο Κουζίνας (βρώσιμα υλικά, νερό, εργαλεία)
       6. Σημείο Παρατήρησης & Πειραμάτων (δοκιμαστικοί σωλήνες, μεγεθυντικοί φακοί, κυάλια, μαγνήτες κ.α.)
       7. Σημείο Ανάγνωσης & Γραφής (βιβλία, δίσκος άμμου, κεραμικά γράμματα, υλικά γραφής κλπ)
       8. Σημείο Κουκλόσπιτου (κουκλόσπιτο, έπιπλα, κούκλες)
       9. Σημείο Κατασκευών (τουβλάκια, ξύλο, εργαλεία)
       10. Σημείο Γυμναστικής (όργανα pikler, σανίδες/σβούρα ισορροπίας, βραχάκια, δοκός κ.α.)
       11. Σημείο Μουσικής (μουσικά όργανα, αυτοσχέδια οργανάκια)

       12. Σημείο Μοντεσσόρι (ξύλινα επιτραπέζια παιχνίδια, υλικά της φύσης κ.α.)

        

        Πώς φερόμαστε προς τα παιδιά;

       Δεν «εκπαιδεύουμε» τα παιδιά, δεν τα «διδάσκουμε», δεν τα «καθοδηγούμε». Απλούστατα, τα παιδιά δε χρειάζονται κάτι τέτοιο από εμάς, η πορεία τους προς τη μάθηση έρχεται φυσικά και αβίαστα μέσα από το παιχνίδι. Συνυπάρχουμε γύρω τους, ως ίσοι με αυτά, λειτουργούμε ως "πρότυπα", προσπαθώντας πάντα να φερόμαστε προς τα παιδιά με βάση τις αρχές της θετικής διαπαιδαγώγησης και της μη-κατευθυντικής παιγνιοθεραπείας της Axline.

       Αυτό σημαίνει πως:
       1) αναπτύσσουμε μια ζεστή, φιλική σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί, όσο το δυνατόν συντομότερα.
       2) δεχόμαστε το παιδί όπως ακριβώς είναι.
       3) χτίζουμε ένα αίσθημα επιτρεπτικότητας, ώστε το παιδί να νιώθει ελεύθερο να εκφράσει τα συναισθήματά του.
       4) είμαστε σε εγρήγορση ώστε να αναγνωρίζουμε τα συναισθήματα του παιδιού και να τα καθρεφτίζουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να βοηθιέται το παιδί να κατανοήσει τις συμπεριφορές του και τον εαυτό του.
       5) πιστεύουμε στην ικανότητα του παιδιού να κάνει τις δικές του επιλογές, να λύνει τα δικά του προβλήματα.
       6) δεν κατευθύνουμε τις δράσεις του, το παιδί χαράζει το δρόμο και εμείς ακολουθούμε.
       7) δε βιαζόμαστε, δεν προσπαθούμε να «μάθουμε» κάτι στο παιδί, το παιδί μαθαίνει ό,τι χρειάζεται στο δικό του χρόνο.
       8) θεσπίζουμε μόνο λίγα, απαραίτητα όρια, ώστε όλα τα παιδιά να νιώθουν ασφάλεια στο χώρο.

       Οι άνθρωποι στο Hehe 

       Επιστημονική υπεύθυνη για τις ομάδες είναι η Αναπτυξιακή Ψυχολόγος (MSc) Ελένη Οικονομίδου, η οποία, μαζί με τον κεραμίστα Έκτορα Γιαλαμά, έχει εισάγει το παιχνίδι του Messy, Sensory & Clay Play στην Ελλάδα. Οι ομάδες υλοποιούνται τόσο από την Ελένη και τον Έκτορα, όσο και από τις/τους έμπειρες/ους παιδαγωγούς του hehe.

       Ένα σύντομο βιογραφικό μας μπορείτε να βρείτε εδώ. 

        

        

        

       Περιμένουμε με μεγάλη χαρά την ημέρα που θα σας γνωρίσουμε ή που θα σας ξανασυναντήσουμε στο χώρο μας, να πλάσουμε παρέα τον πηλό, να χαϊδέψουμε την άμμο, να βάψουμε τον τοίχο με τα χρώματα, να φτιάξουμε μεγάλα γλυπτά, να παίξουμε, να επικοινωνήσουμε και να χαρούμε!