Σεμινάρια αισθητηριακού παιχνιδιού: Messy, Sensory & Clay Play

Δημιουργώντας για πρώτη φορά τo 2010 στη Θεσσαλονίκη τις ομάδες ελεύθερου αισθητηριακού παιχνιδιού - δείτε εδώ την ιστορία των ομάδων μας-  η Ελένη και ο Έκτορας, ή αλλιώς οι hehe, προτείναμε και υλοποιήσαμε έναν τρόπο αλληλεπίδρασης και παιχνιδιού, χαρούμενου και απελευθερωτικού, που προσέφερε στα μικρά παιδιά το απαραίτητο περιβάλλον σεβασμού και αποδοχής, τα κατάλληλα φυσικά και καλλιτεχνικά υλικά, εστιάζοντας στη διαδικασία και όχι στο αποτέλεσμα των δράσεων των παιδιών, δηλαδή το Messy Play.

Οι ομάδες "Messy Play with Hehe Art" απέδειξαν κάτι που θεωρητικά ήδη γνωρίζαμε: πως όταν τα παιδιά αφήνονται ελεύθερα, σε συνθήκες σεβασμού, να παίξουν και να εξερευνήσουν πραγματικά καλλιτεχνικά υλικά και άλλα κατάλληλα αισθητηριακά ερεθίσματα, είναι πιο συγκεντρωμένα & δημιουργικά, συνεργάζονται, επικοινωνούν και μαθαίνουν με χαρά και με δική τους πρωτοβουλία. Συγχρόνως είδαμε πως και οι ενήλικοι έχουν βαθιά ανάγκη από το αισθητηριακό παιχνίδι, και πως όταν βρίσκονται σε περιβάλλον αποδοχής και μη ανταγωνισμού ή κριτικής ανακαλύπτουν τις δικές τους δημιουργικές δυνάμεις, που μπορεί να κρύβονται μέσα τους, από την παιδική τους, ακόμα, ηλικία.

______________________________________________________________________________________________ 

Η νέα εκπαίδευση δίπλα στους Hehe είναι ένας κύκλος αυτοτελών διαδικτυακών σεμιναρίων και δια ζώσης πρακτικής άσκησης, συνολικής διάρκειας 50 ωρών, που οδηγεί στο πιστοποιητικό εκπαίδευσης με τίτλο: 
                                                                                                                                             Το αισθητηριακό παιχνίδι ως μέσο ανάπτυξης, σύνδεσης & θεραπείας: Messy, Sensory and Clay Play 

Έναρξη Σάββατο 11/09/21

* Τα σεμινάρια του κύκλου μπορούν να παρακολουθηθούν είτε μεμονωμένα, είτε ως κομμάτι της ολοκληρωμένης εκπαίδευσης. 
______________________________________________________________________________________________

 

Τί είναι όμως το αισθητηριακό παιχνίδι; Με λίγα λόγια, είναι το παιχνίδι κατά τη διάρκεια του οποίου, άνθρωποι όλων των ηλικιών και ικανοτήτων, χρησιμοποιούν υλικά που απευθύνονται σε όλες τις αισθήσεις. Το Messy Play χρησιμοποιεί υλικά που μπορεί και να λερώσουν, το Sensory Play χρησιμοποιεί υλικά που μπορεί να μη λερώνουν και τόσο, ενώ το Clay Play αξιοποιεί τις μοναδικές ιδιότητες του γήινου πηλού, του αρχέγονου αυτού υλικού, ως ένα μέσο σύνδεσης του ανθρώπου με τη φύση. Δεν είναι μια "δραστηριότητα" που δημιουργούμε εμείς για τα παιδιά, αλλά είναι η φυσική τους ανάγκη για επαφή με πολλά και διαφορετικά ερεθίσματα. Είναι το αποτέλεσμα των δημιουργικών πειραμάτων και αναζητήσεων που πραγματοποιούν, ενεργώντας ως μικροί επιστήμονες και καλλιτέχνες. 

Ο φυσικός αυτός τρόπος παιχνιδιού παρέχει στα παιδιά, αλλά και στους ενήλικες, έναν άριστο τρόπο έκφρασης και άσκησης, εκτόνωσης και χαλάρωσης. Και ειδικά όταν αυτό συμβαίνει σε ένα κατάλληλα φροντισμένο περιβάλλον αποτελεί για τα παιδιά την ιδανική ευκαιρία να αναπτύξουν τις δεξιότητες τους, την αυτοπεποίθηση και την ανεξαρτησία τους. 

                                                                Δείτε εδώ τη φιλοσοφία και τα οφέλη του παιχνιδιού μας

   

Τα πρώτα Messy Play σεμινάρια της Ελλάδας!   

Μετά από χρόνια πράξης, παρατήρησης και μελέτης, ξεκινήσαμε το 2015 να διοργανώνουμε το πρωτότυπο σεμινάριο με τίτλο "Messy Play: Το αισθητηριακό παιχνίδι ως μέσο ανάπτυξης", το οποίο έχουν παρακολουθήσει ως τώρα εκατοντάδες παιδαγωγοί, θεραπεύτριες/ες, καλλιτέχνες και γονείς από όλη την Ελλάδα, δίνοντάς μας την τεράστια χαρά να μοιραζόμαστε τις γνώσεις και το όραμά μας, παίζοντας παρέα με τόσους μοναδικούς και ενδιαφέροντες ανθρώπους! 

Στόχοι των σεμιναρίων μας όλα αυτά τα χρόνια:               

  • να επικοινωνήσουμε την αναγκαιότητα του παιχνιδιού αυτού, που τόσο έλειπε από τη χώρα μας και να ενθαρρύνουμε γονείς, παιδαγωγούς και θεραπεύτριες/ες να το χρησιμοποιούν στις πρακτικές τους
  • να μοιραστούμε την εμπειρία και τη γνώση μας γύρω από τα διάφορα είδη παιχνιδιού
  • να προτείνουμε έναν τρόπο θετικής αλληλεπίδρασης μεταξύ παιδιών και ενηλίκων, βασισμένο στον σεβασμό και την ισότητα, βασική προϋπόθεση για την απρόσκοπτη ανάπτυξη της δημιουργικότητας & αυτοεκτίμησης των παιδιών 
  • να συμβάλλουμε στη διάδοση του αισθητηριακού παιχνιδιού σε όλη την Ελλάδα, μέχρις ότου να υπάρχει σε κάθε σχολείο της χώρας, ως αυτονόητη πλέον παροχή και όχι ως μια πολυτέλεια, ώστε να απολαμβάνουν τη μαγική του ελευθερία όλα τα παιδιά.                                                                          

Ειδικά τη φετινή χρονιά, τα παιδιά-αλλά και εμείς οι ενήλικοι δίπλα σε αυτά- θα χρειαστούμε την απόλαυση, τη συγκέντρωση, την εκτόνωση, τη χαλάρωση και την εμβάθυνση που μπορεί να μας προσφέρει ο ελεύθερος, μη-κατευθυντικός τρόπος παιχνιδιού με αισθητηριακά υλικά. Χρειάζεται να γνωρίζουμε πώς να υποστηρίξουμε με τον καλύτερο τρόπο αυτή την ανάγκη, καθώς πέρα από όλα τα υπόλοιπα οφέλη του αισθητηριακού παιχνιδιού, φέτος πιστεύουμε πως μπορεί να αποτελέσει μια μεγάλη βοήθεια για την ψυχοκοινωνική στήριξη των παιδιών και για τη διαχείριση των προκλήσεων που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Πραγματικά, περισσότερο από ποτέ, προτρέπουμε παιδαγωγούς και γονείς να το εντάξουν στην καθημερινότητα των παιδιών στο σπίτι, στο σχολείο, στη φύση, παντού! 

 

Με μεγάλη μας χαρά λοιπόν, προτείνουμε τη νέα, ολοκληρωμένη εκπαίδευση 50 ωρών, η οποία είναι μια απολαυστική, δημιουργική διαδικασία, και θα αποτελέσει μια διεισδυτική ματιά στο αισθητηριακό παιχνίδι, παρέχοντας τις απαραίτητες θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις γύρω από τα διάφορα είδη του, ώστε να ξεκινήσουν οι εκπαιδευόμενες/οι να προσφέρουν στα παιδιά με τα οποία εργάζονται το δώρο αυτό της ελεύθερης εξερεύνησης μέσω των αισθήσεων, με γνώση και αυτοπεποίθηση. Συγχρόνως, το βιωματικό κομμάτι της εκπαίδευσης θα ενθαρρύνει τις συμμετέχουσες/οντες να εξερευνήσουν τις προσωπικές τους στάσεις και όρια γύρω από τη δημιουργικότητα, το λέρωμα και το χάος, και να προσεγγίσουν το βιωματικό παιχνίδι σαν μικρά παιδιά, με την ανεμελιά και την αθωότητά που τα διακρίνει, απελευθερώνοντας τον εαυτό τους από συμβάσεις, "μη" και "πρέπει". 

______________________________________________________________________________________________

Το αισθητηριακό παιχνίδι ως μέσο ανάπτυξης, σύνδεσης & θεραπείας: Messy, Sensory & Clay Play 

Έναρξη Σάββατο 27/02/2021 

______________________________________________________________________________________________

Τα σεμινάρια απευθύνονται: σε κάθε παιδαγωγό, θεραπεύτρια/η, εικαστικό, γονιό, ή οποιονδήποτε άνθρωπο θέλει να εμβαθύνει στο αισθητηριακό παιχνίδι και τις εφαρμογές του, εμπλουτίζοντας έτσι τις πρακτικές του με το πολύτιμο αυτό παιχνίδι, με τα μοναδικά και αναντικατάστατα οφέλη.

Σε διάστημα 6 περίπου μηνών θα πρέπει να  πραγματοποιηθούν τα παρακάτω (σύνολο 45 ώρες): 

-Αυτοτελή, online σεμινάρια, σύνολο 39 ώρες

- Δια ζώσης συναντήσεις για βιωματικό παιχνίδι, που θα πραγματοποιηθούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (ίσως και στην Κρήτη, αν υπάρξουν αρκετές συμμετοχές), σύνολο 7 ώρες

- 1 ομαδική εποπτεία, 3 ώρες 

- 1 προσωπική αναλυτική συζήτηση με την Ελένη Οικονομίδου, σχετικά με τους τρόπους εφαρμογής του αισθητηριακού παιχνιδιού στο πλαίσιο που ενδιαφέρει και αφορά τη/τον κάθε εκπαιδευόμενη/ο ξεχωριστά. 

 

Εδώ θα βρείτε αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τη θεματολογία των σεμιναρίων, τον σκοπό της εκπαίδευσης, τις ημερομηνίες διεξαγωγής, το κόστος, και άλλες πληροφορίες!

 

Εδώ θα βρείτε την αίτηση συμμετοχής 

Εδώ μπορείτε να δείτε κριτικές για τα σεμινάρια μας.

 "Εξαιρετική ομάδα, πλούσια εμπνευσμένη από βασικές παιδαγωγικές θεωρίες σε μια σύγχρονη πραγματικότητα με σκοπό τη βιωματική προσέγγιση της μάθησης μέσα από το ουσιαστικό παιχνίδι. Τα παιδιά πρέπει να λερωθούν και θα μάθουν από αυτό ! Ας γίνουμε όλοι ξανά παιδιά ! Προτείνω ανεπιφύλακτα το σεμινάριο σε παιδαγωγούς που αναζητούν την πραγματική προσέγγιση της μάθησης".

Μαρία Μ.


Επικοινωνήστε μαζί μας στο 2310911941, στο messenger ή στο [email protected] για τυχόν ερωτήσεις και κρατήσεις!