Ομάδες Messy Play with Hehe Art, Πρόγραμμα Φθινοπώρου

Ειδικά τη φετινή χρονιά, περισσότερο ίσως από ποτέ, τα παιδιά θα χρειάζονται συχνή και σταθερή επαφή με ποιοτικά αισθητηριακά υλικά, εκτόνωση και έκφραση μέσα από το παιχνίδι, ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας μέσα από τη δημιουργία, κοινωνικοποίηση μέσα από την επαφή με άλλα παιδιά, και ένα υποστηρικτικό περιβάλλον, σεβασμού, κατανόησης και αποδοχής.

Οι ομάδες Messy Play with Hehe Art, από το 2010 στη Θεσσαλονίκη, δημιουργούν τις συνθήκες για το πιο ανέμελο και ανατρεπτικό παιχνίδι, σε έναν χώρο ειδικά εξοπλισμένο, με παιδαγωγούς κατάλληλα εκπαιδευμένους, ώστε να προσφέρουν στα μικρά παιδιά τα υλικά και την ελευθερία που χρειάζονται για να εξερευνήσουν, να ανακαλύψουν, να καλύψουν τις αισθητηριακές τους ανάγκες, να κάνουν την πρώτη τους γνωριμία με τα καλλιτεχνικά υλικά, να οδηγηθούν σταδιακά προς το συμβολικό παιχνίδι, να παίξουν ελεύθερα, να δημιουργήσουν, να αναπτύξουν την αυτοπεποίθηση και την κοινωνικότητα τους!

Φυσικά στο χώρο μας τηρούνται όλοι οι απαραίτητοι κανόνες ώστε να διατηρούμαστε ασφαλείς, και θα χρειάζεται το ίδιο να πράττουν και όσοι/ες μας επισκέπτονται. Ο χώρος μας είναι αρκετά μεγάλος και η διαρρύθμιση τέτοια (πολλοί σταθμοί με διαφορετικά υλικά, μακριά ο ένας από τον άλλον), ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός, και οι ομάδες μας μικρές, ώστε οι ενήλικοι να τηρούν τις αποστάσεις και έτσι να νιώθουμε όλοι/ες άνετα. Βέβαια, πρέπει να θυμόμαστε πως πρόκειται για ένα ελεύθερο παιχνίδι, όπου τα παιδιά σίγουρα θα αγγίξουν υλικά και εργαλεία που έχουν αγγίξει και άλλα παιδιά, αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να αποφύγουμε. Τέλος, λυπούμαστε πολύ αλλά δυστυχώς τη φετινή χρονιά δε θα μπορούν να παρευρίσκονται και οι δύο γονείς μέσα στο χώρο, για ευνόητους λόγους.    

 

Παρακάτω θα βρείτε το πρόγραμμα και αναλυτικές πληροφορίες!  

 

Τρίτη

18:00-19:00 Messy Play (1.5-3 ετών)

19:10-20:10 Messy Play (2-6 ετών)

 

Τετάρτη

11:30-12:30  Messy Play ( 1-4 ετών)

18:00-19:00 Sensory/Messy Play (1-2 ετών)

19:10-20:10 Messy Play (2-6 ετών)

 

Πέμπτη

11:00-12:00  Messy Play ( 1-4 ετών)

18:00 – 19:00 Messy Play (1.5 μηνών – 3 ετών)

19:10 - 20:10  Messy Play (2-6 ετών)

 

Κόστος συμμετοχής

Το μηνιαίο κόστος είναι 45€ για 1 συνάντηση την εβδομάδα ή 70€ για τις 2 συναντήσεις της εβδομάδας. Για τα αδέρφια προβλέπεται έκπτωση 20%.          

Υπάρχει η δυνατότητα για δοκιμαστική συνάντηση με κόστος 12€ για το ένα παιδί, 18€ για τα δύο αδέρφια, αρκεί να υπάρχουν θέσεις στην ομάδα. 

Για κρατήσεις και πληροφορίες μπορείτε να μας στείλετε μήνυμα στο messenger ή στο [email protected], ή να καλέσετε στο 2310911941.  

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο και τη φιλοσοφία των messy ομάδων μας, θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα τον τρόπο λειτουργίας μας!  

                     

***Τί είναι το Messy Play;*** 

Είναι το παιχνίδι κατά τη διάρκεια του οποίου παιδιά όλων των ικανοτήτων και ηλικιών, χρησιμοποιούν υλικά που απευθύνονται σε όλες τις αισθήσεις. Δεν είναι απλά μια "δραστηριότητα", δεν είναι κάτι που το ανακάλυψαν οι ενήλικοι και το προσφέρουν στα παιδιά, αλλά είναι μέρος της φυσικής τους τάσης προς την εξερεύνηση του περιβάλλοντος τους μέσα από τα αισθητήρια τους όργανα, μια τάση πολύτιμη και αναγκαία για την ομαλή ανάπτυξη τους.

***Τί προσφέρει το Messy Play;***

H συμβολή του είναι τεράστια σε όλους τους τομείς της ανάπτυξης: ενθαρρύνει και ενισχύει την κινητική ανάπτυξη (λεπτή & αδρή κινητικότητα, ισορροπία), την κοινωνικοποίηση, την συναισθηματική έκφραση, τη δημιουργική και καλλιτεχνική ανάπτυξη, τη γνωστική και μαθηματική ανάπτυξη, την επιστημονική σκέψη, και φυσικά την αυτοπεποίθηση και την ανεξαρτησία.

***Πώς πράττουμε το Messy Play στο Hehe;***  

Οι ομάδες μας πραγματοποιούνται σε έναν μεγάλο και άνετο χώρο, αφιερωμένο στα messy παιχνίδια μας, ώστε να μπορούμε να παρέχουμε σε παιδιά και γονείς την απαραίτητη ελευθερία κίνησης και έκφρασης, σε περιβάλλον αποδοχής και ενσυναίσθησης.

Προσφέρουμε τα κατάλληλα υλικά σε μεγάλες ποσότητες (φυσικός πηλός, χρώματα, νερό, άμμος, βρώσιμα και άλλα αισθητηριακά υλικά), ώστε τα παιδιά να μπορούν να εξερευνήσουν και να πειραματιστούν ελεύθερα, να συγκεντρωθούν και να δημιουργήσουν, να παίξουν χωρίς να ανησυχούν μήπως λερώσουν ή λερωθούν, να ενθουσιαστούν και να εκφραστούν, να επικοινωνήσουν, να συνεργαστούν και να μάθουν.  Σύντομα, χάρη στον εξοπλισμό του χώρου που προωθεί το συμβολικό παιχνίδι και μέσα από την επανάληψη, το αισθητηριακό παιχνίδι εξελίσσεται και γίνεται παιχνίδι φαντασίας, αναπαράστασης και δημιουργίας. 

Παράλληλα, οι παιδαγωγοί και η ψυχολόγος του χώρου βοηθούν τους γονείς να χαλαρώσουν και να παίξουν και αυτοί δίπλα στα παιδιά τους, να παρασυρθούν από αυτά και να αναπτύξουν και τις δικές τους δεξιότητες παιχνιδιού, τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους, να επιτρέψουν στους εαυτούς να γίνουν και πάλι για λίγο παιδιά, με πολύτιμο συνοδοιπόρο τα παιδιά τους! Συγχρόνως δίνεται η ευκαιρία στους γονείς να ενημερωθούν και να συζητήσουν θέματα που αφορούν την ανάπτυξη των παιδιών, τη γονεϊκότητα και τη θετική διαπαιδαγώγηση, αλλά και να αναπτύξουν σταδιακά μια ανοχή στο "χάος" που προκαλούν τα messy παιχνίδια των παιδιών! 

 

 

***Πώς φερόμαστε προς τα παιδιά;*** 

Δεν «εκπαιδεύουμε» τα παιδιά, δεν τα «διδάσκουμε», δεν τα «καθοδηγούμε». Απλούστατα, τα παιδιά δε χρειάζονται κάτι τέτοιο από εμάς, η πορεία τους προς τη μάθηση έρχεται φυσικά και αβίαστα μέσα από το παιχνίδι. Συνυπάρχουμε γύρω τους, ως ίσοι με αυτά, λειτουργούμε ως "πρότυπα", προσπαθώντας πάντα να φερόμαστε προς τα παιδιά με βάση τις αρχές της θετικής διαπαιδαγώγησης και της μη-κατευθυντικής παιγνιοθεραπείας της Axline.

Αυτό σημαίνει πως: 

1)            αναπτύσσουμε μια ζεστή, φιλική σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί, όσο το δυνατόν συντομότερα.

2)            δεχόμαστε το παιδί όπως ακριβώς είναι.

3)            χτίζουμε ένα αίσθημα επιτρεπτικότητας, ώστε το παιδί να νιώθει ελεύθερο να εκφράσει τα συναισθήματά του.

4)            είμαστε σε εγρήγορση ώστε να αναγνωρίζουμε τα συναισθήματα του παιδιού και να τα καθρεφτίζουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να βοηθιέται το παιδί να κατανοήσει τις συμπεριφορές του και τον εαυτό του.

5)            πιστεύουμε στην ικανότητα του παιδιού να κάνει τις δικές του επιλογές, να λύνει τα δικά του προβλήματα. 

6)            δεν κατευθύνουμε τις δράσεις του, το παιδί χαράζει το δρόμο και εμείς ακολουθούμε.

7)            δε βιαζόμαστε, δεν προσπαθούμε να «μάθουμε» κάτι στο παιδί, το παιδί μαθαίνει ό,τι χρειάζεται στο δικό του χρόνο.

8)            θεσπίζουμε μόνο λίγα, απαραίτητα όρια, ώστε όλα τα παιδιά να νιώθουν ασφάλεια στο χώρο.  

 

***Ποιοι/ες συντονίζουν τις ομάδες;***

Τις ομάδες Messy Play συντονίζουν οι:

- Ελένη Οικονομίδου (BSc Ψυχολογίας, MSc Αναπτυξιακής Ψυχολογίας, εκπαιδεύτρια γονέων και παιδαγωγών, ιδρύτρια του Hehe και των Messy Play ομάδων στην Ελλάδα)

- Έκτορας Γιαλαμάς (γλύπτης-κεραμίστας, ιδρυτής του Hehe και των Messy Play ομάδων στην Ελλάδα)

- Ειδικά εκπαιδευμένοι συνεργάτες μας!

 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη φύση του «Messy Play» και τα οφέλη του μπορείτε να βρείτε εδώ: https://hehe-art.com/blogs/blogs/ti-einai-to-messy-play

Για κρατήσεις και πληροφορίες μπορείτε να μας στείλετε μήνυμα στο messenger ή στο [email protected], ή να καλέσετε στο 2310911941.