Ιστορία των ομάδων "Messy Play with Hehe Art"

Οι ομάδες Messy Play στην Ελλάδα πρωτοδημιουργήθηκαν το 2010 από τη Ελένη και τον Έκτορα, με πολύ αγάπη, όρεξη και πάθος, αρχικά με το όνομα "Ομάδες Έκφρασης για Μικρούς & Μεγάλους", σε έναν μικρό χώρο στην Κάτω Τούμπα της Θεσσαλονίκης. Πρωταρχικοί στόχοι αυτών των ομάδων ήταν: 

  • να μοιράσουμε σε παιδιά και ενήλικες μεγάλες ποσότητες φυσικού πηλού, ενός υλικού διαχρονικού και πολύ σημαντικού στη ζωή του ανθρώπου από την αρχή της ύπαρξής του, με πολύτιμες ιδιότητες και αναντικατάστατα οφέλη, που δυστυχώς όμως δεν υπήρχε πια και τόσο στις ζωή του.  
  • να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες ώστε τα παιδιά, από την πρώτη προσχολική ηλικία, να έχουν πρόσβαση στα απαραίτητα υλικά παιχνιδιού και εξερεύνησης, μέσα σε ένα περιβάλλον σεβασμού και ενσυναίσθησης, που να συμβάλλει στην ολιστική ανάπτυξη και στη δημιουργικότητα 
  • να υπενθυμίσουμε στους γονείς και στους παιδαγωγούς την αξία της πραγματικής ελευθερίας και του "χάους" που αυτή μπορεί να δημιουργεί και να τους βοηθήσουμε να παίξουν και αυτοί σαν παιδιά και να εξερευνήσουν από την αρχή τη δημιουργικότητά τους.  
  • να εκπαιδεύσουμε τους ενήλικες γύρω από αυτόν τον τρόπο παιχνιδιού ώστε να μπορούν να δημιουργούν και οι ίδιοι τις ιδανικές συνθήκες παιχνιδιού για την ανάπτυξη των παιδιών, αλλά και για τη σχέση τους με αυτά, μαθαίνοντας να συνδιαλέγονται με αυτά, όχι ως "δάσκαλοι" ή "καθοδηγητές", αλλά ως ισότιμοι συμπαίκτες.         
               

Η πρώτη μας κάρτα!                  

Από το 2013 οι ομάδες αυτές μετονομάστηκαν σε "Messy Play with Hehe Art", εμπλουτίστηκαν με πολλά καινούρια υλικά, και άρχισαν να υλοποιούνται σε πολλά διαφορετικά πλαίσια. Σχολεία, βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία, φεστιβάλ, δημοτικές και ιδιωτικές επιχειρήσεις, άρχισαν σιγά σιγά να δείχνουν το ενδιαφέρον τους για τις πρωτότυπες και ανατρεπτικές αυτές ομάδες, οι οποίες ολοφάνερα ενθουσίαζαν τα παιδιά και τους προσέφεραν κάτι που τόσο τους έλειπε!

Αρχικά βέβαια, δεν ήταν εύκολο να γίνουν αποδεκτές οι ομάδες αυτές, πόσο συχνά διακρίναμε τα πρώτα χρόνια βλέμματα "τρομοκρατημένων" ενηλίκων, οι οποίοι, ασυνήθιστοι καθώς ήταν, μπορεί να αντιδρούσαν απέναντι σε αυτή την ελευθερία που τα λέρωνε όλα!!! Χρειάστηκε αρκετός χρόνος, πολύ κόπος και πολλές εθελοντικές δράσεις από τους hehe  ώστε να ενημερωθούν οι ενήλικοι, να δουν μπροστά στα μάτια του την αξία της χαράς των ανέμελων, λερωμένων παιδιών, να ζήσουν και οι ίδιοι το παιχνίδι σαν μικρά παιδιά.    

 

Τώρα πια, οι messy ομάδες υλοποιούνται στο νέο χώρο της Κοιν.Σ.Επ "Hehe Art, Play & Therapy" στην Πυλαία, όπως και σε πολλά σχολεία όλης της χώρας και άλλες δομές. Έχουν αποτελέσει πηγή έμπνευσης πολλών παιδαγωγών, θεραπευτών και γονιών, και έχουν προσφέρει σε χιλιάδες παιδιά τη χαρά του να παίζεις ελεύθερα, να εξερευνάς, να ενώνεσαι με τα υλικά και με τους άλλους ανθρώπους γύρω σου, να δημιουργείς και να εκφράζεσαι! 

Η μεγαλύτερη ανταμοιβή για τον κόπο που χρειάστηκε να καταβάλουμε για να υποστηρίξουμε το messy play είναι η χαρά και η αγάπη στο βλέμμα των παιδιών, η εκτίμηση και η πολύτιμη βοήθεια που μας έχουν προσφέρει οι άνθρωποι στο ταξίδι μας αυτό, και φυσικά, οι αλλαγές που έχουμε δει να συντελούνται τα τελευταία χρόνια στο παιδικό παιχνίδι. 

Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους εσάς, τους γονείς που μας εμπιστευτήκατε αυτά τα χρόνια, που παίξατε δίπλα μας, μας διδάξετε με τον τρόπο σας, μας συγχωρήσατε για τυχόν λάθη και παραλείψεις μας, μας προσφέρατε την αγάπη σας και τη χαρά να παίζουμε δίπλα στα παιδιά σας. Ευχαριστούμε πάρα πολύ όμως και όλες τις/τους παιδαγωγούς και θεραπευτές που στηρίζουν το έργο μας, μυούνται και εκπαιδεύονται στο messy play, εντάσσουν τα αισθητηριακά υλικά στο πρόγραμμα και τις πρακτικές τους. Όσο για τα παιδιά με τα οποία έχουμε παίξει παρέα? Έχουν αποτελέσει για εμάς το μεγαλύτερο σχολείο, το πιο σημαντικό λόγο για να υπάρχουμε, το πιο χαρούμενο και αισιόδοξο κομμάτι της ζωής μας. Δεν τα ευχαριστούμε απλά, τα αγαπάμε όλα μαζί, και το κάθε ένα ξεχωριστά, αυτό και την πολύτιμη μοναδικότητα και ομορφιά του.  

  Το πρώτο μας hehe!!

Στέγασε, για 6 χρόνια, χιλιάδες κιλά πηλού, λίτρα χρωμάτων, χώματα, νερά, ζωγραφιές και κεραμικά, χαρά, συζητήσεις, ενέργεια, γνώση, ανθρώπους, δημιουργία  και τόσο πολύ αγάπη!