Ποιοι είναι οι Hehe:

Το hehe ξεκίνησε το ταξίδι του το 2008, με τη συνεργασία της Αναπτυξιακής Ψυχολόγου Ελένης Οικονομίδου και του κεραμίστα Έκτορα Γιαλαμά, ως μια προσωπική ανάγκη δημιουργίας ενός πεδίου παιχνιδιού, πειραματισμών, έκφρασης και ελευθερίας. Πρώτοι στόχοι της συνεργασίας τους? Να μοιράσουν, σε μικρούς και μεγάλους, το μαγικό αυτό υλικό που τόσο αγαπούσαν, δηλαδή το φυσικό πηλό! Να προτείνουν σε γονείς και παιδαγωγούς έναν τρόπο αλληλεπίδρασης και παιχνιδιού που υποστηρίζει τις πραγματικές ανάγκες των παιδιών για αισθητηριακά ερεθίσματα, σε πλαίσιο ελευθερίας, σεβασμού και ενσυναίσθησης! Να παίξουν δίπλα στα μικρά παιδιά και, απολαμβάνοντας την ανεμελιά, την αθωότητα και τη δημιουργικότητά τους, να μάθουν μέσα από αυτά, αυξάνοντας συνεχώς την ανοχή τους στο χάος, το λέρωμα και τις εκπλήξεις! 
Κάπως έτσι εισήγαγαν και καθιέρωσαν τις ομάδες Messy Play στην Ελλάδα, ως ένα παιχνίδι ανατρεπτικό, δημιουργικό και καθόλου, μα καθόλου καθαρό!!! 

Το παιχνίδι μαζί τους είναι μια εμπειρία ξεχωριστή, δημιουργική και συνεργατική, όπου όλα τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να αγγίξουν, να εκφραστούν, να πειραματιστούν και να φανταστούν, να αφηγηθούν τις ιστορίες τους «χτίζοντας τον κόσμο με τα χέρια τους», και οι ενήλικοι να ενδυναμώσουν τον δεσμό με τα παιδιά τους, αλλά και να ξαναβρούν το παιδί και τη δημιουργικότητα μέσα τους!           

 

Από το 2016, το hehe λειτουργεί ως Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση με την επωνυμία "Hehe Art, Play & Therapy", η οποία:  

  • Προωθεί το messy play ως μέσο ανάπτυξης, έκφρασης, αλλά και θεραπείας του ατόμου, καθώς και το δικαίωμα των παιδιών, και όλων των ανθρώπων, στο αισθητηριακό παιχνίδι και την τέχνη, σε κλίμα ενθάρρυνσης, αποδοχής και ενσυναίσθησης.
  • Υλοποιεί δράσεις και προγράμματα που προσφέρουν σε παιδιά και ενήλικες την ευκαιρία να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους μέσα από βιωματικές εμπειρίες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους για χαρά, μάθηση και ανάπτυξη, ελευθερία και σεβασμό.
  • Προσφέρει υπηρεσίες συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας, διοργανώνει ομάδες θετικής διαπαιδαγώγησης για γονείς και παιδαγωγούς
  • Οργανώνει σεμινάρια και εκπαιδεύσεις γύρω από το messy play, επικοινωνώντας τόσο τη θεωρητική γνώση όσο και την πολύτιμη βιωματική εμπειρία που έχει συσσωρεύσει η Ελένη και ο Έκτορας όλα αυτά τα χρόνια!
  • Πραγματοποιεί καλλιτεχνικές εκδηλώσεις σε συνεργασία με εξωτερικούς φορείς
  • Συνεργάζεται με αξιόλογους επαγγελματίες, που προσφέρουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους μέσω εκπαιδευτικών σεμιναρίων, βιωματικών δράσεων, διαλέξεων
  • Προσπαθεί να δημιουργεί την ευκαιρία για νέες θέσεις εργασίας στην κοινότητα.
  • Φροντίζει να προσφέρει συχνά αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του σε πληθυσμούς που το έχουν ανάγκη.

 

Λίγα λόγια για την Ελένη!

Η Ελένη Οικονομίδου είναι Αναπτυξιακή Ψυχολόγος με εξειδίκευση σε θέματα που αφορούν την ανθρώπινη δημιουργικότητα. Εργάστηκε για πολλά χρόνια σε κοινωνικούς, σχολικούς και θεραπευτικούς χώρους, επιμορφώθηκε σε θέματα που αφορούν τις θεραπείες μέσω τέχνης, τα παιδιά μη τυπικής ανάπτυξης, τα ανθρώπινα δικαιώματα κ.α., και είχε την τύχη να γνωρίσει από μικρή ηλικία εξαιρετικούς παιδαγωγούς, καλλιτέχνες και θεραπευτές, με γνήσια αγάπη και νοιάξιμο για τον άνθρωπο. Έχοντας συνειδητοποιήσει ότι πάρα πολλά παιδιά  αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην καθημερινότητά τους, που σε μεγάλο βαθμό οφείλονται  στην απουσία της φύσης από τη ζωή τους και του πραγματικού παιχνιδιού, την απουσία ελευθερίας στις επιλογές τους και την απουσία ενηλίκων που μπορούν να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες σεβασμού και αποδοχής, άρχισε να οργανώνει τις ομάδες "Messy Play" για παιδιά και γονείς, με την ομάδα Hehe Art. 
Από τότε παίζει και εργάζεται με εργαλεία της το φυσικό πηλό, τα χρώματα, την άμμο και άλλα πολλά υλικά, με στόχο την ανάπτυξη των σωματικών, κοινωνικών & ψυχικών δεξιοτήτων, τη ψυχαγωγία, την έκφραση και τη θεραπεία, αλλά και με γονείς, με στόχο την την εκπαίδευσή τους γύρω από θέματα που αφορούν το παιχνίδι, τη γονεϊκότητα και την ενσυναίσθηση. Συνεργάζεται με παιδικούς σταθμούς και σχολεία ως συντονίστρια ομάδων γονέων και υλοποιεί σεμινάρια εκπαιδευτικών και θεραπευτών γύρω από το messy play, την ανάπτυξη της δημιουργικότητας, θετικής διαπαιδαγώγησης κ.α. Σε συνεργασία με δημόσιες και ιδιωτικές δομές οργανώνει μεγάλες δράσεις συνεργατικού και δημιουργικού παιχνιδιού για όλες τις ηλικίες, σε όλη την Ελλάδα. Συγχρόνως εκπαιδεύεται ως αφηγηματική ψυχοθεραπεύτρια και συνεχίζει τις εκπαιδεύσεις της γύρω από τις θεραπείες μέσω τέχνης. Πάνω απ όλα, επιμένει να παίζει σαν παιδί δίπλα στα παιδιά, να μοιράζεται μαζί τους τις εκπλήξεις της ζωής και να μαθαίνει συνεχώς μέσα από την αλληλεπίδραση της με αυτά!
Είναι παντρεμένη με το άλλο "He", τον Έκτορα δηλαδή,  και μεγαλώνουν παρέα με τα δυο τους παιδιά!   
 

 Λίγα λόγια για τον Έκτορα! 

Ο Έκτορας είναι κεραμίστας, γλύπτης και messy player! Από πολύ μικρή ηλικία έδειξε το ενδιαφέρον του για τον κόσμο των σχημάτων και των χρωμάτων, παρακολούθησε μαθήματα κεραμικής και επέκτεινε τις γνώσεις του μέσα από το παιχνίδι με αυτόν. Πειραματίστηκε για χρόνια με την Ιαπωνική τεχνική Raku, εργάστηκε ως δάσκαλος κεραμικής στον Δήμο Συκεών και συγχρόνως προσέφερε την πολύτιμη εμπειρία του στην ομάδα Hehe Art. Δημιουργεί πρωτότυπα κεραμικά έργα, επηρεασμένα τόσο από παραδοσιακές όσο και από σύγχρονες φόρμες, καθώς και γλυπτά, προβολές της φαντασίας, της πραγματικότητας και των ονείρων του, τα οποία εκθέτει σε επιλεγμένα μαγαζιά και γκαλερί.
Απολαμβάνει να προσφέρει τον φυσικό πηλό σε μικρούς και μεγάλους, σε πραγματικά μεγάλους όγκους, και να δημιουργεί μαζί τους γλυπτά, σε ένα συνεργατικό παιχνίδι που εμπνέει, κινητοποιεί και ενώνει τους ανθρώπους! Πιστεύει πως όλοι και όλες έχουν την ικανότητα να δημιουργούν με τον πηλό και έχει την μαγική ικανότητα να τους βοηθάει να το ανακαλύψουν. Επικοινωνεί τις γνώσεις και την εμπειρία του γύρω από την κεραμική και το messy play διοργανώνοντας σεμινάρια και εκπαιδεύσεις. 

Είναι παντρεμένος με το άλλο "He", την Ελένη δηλαδή, και μεγαλώνουν παρέα με τα δυο τους παιδιά!