Το πιο σημαντικό όφελος του Messy Play!

Είναι χρόνια τώρα που το messy play, και γενικότερα το αισθητηριακό παιχνίδι, υπάρχει και στη χώρα μας, ως ένα ελεύθερο παιχνίδι χαράς και εξερεύνησης! Από το 2010 που πρωτοπροτάθηκε από την ομάδα των Hehe, όλο και περισσότερες δομές αποφασίζουν να το ενσωματώσουν στα προγράμματά τους, όλο και περισσότεροι γονείς δημιουργούν τις συνθήκες μέσα στο σπίτι ώστε τα παιδιά να έχουν πρόσβαση σε αισθητηριακά υλικά, όλο και περισσότερες θεραπεύτριες/ες ξεκινούν να το χρησιμοποιούν στις θεραπείες τους!

Το ότι είναι κάτι σχετικά καινούριο στη χώρα μας, δε σημαίνει πως είναι κάποια «μόδα» που γεννήθηκε ξαφνικά ή κάτι που εμείς ανακαλύψαμε και προσφέρουμε στα παιδιά. Περισσότερο θα λέγαμε πως «τo Messy Play είναι μέρος της ανάγκης των παιδιών για στενή επαφή με διάφορες ουσίες, για δημιουργικά πειράματα που περιέχουν την μάθηση μέσα από το χάος», όπως πολύ ωραία μας λέει ο ορισμός αυτός του Szekely (2015), που μάλιστα απευθύνεται σε «άτομα όλων των ικανοτήτων και ηλικιών, που εξερευνούν ελεύθερα και πειραματίζονται σε ασφαλές περιβάλλον, με τον δικό τους τρόπο και στο δικό τους χρόνο, και καθοδηγούμενα από τον εαυτό τους και μόνο» (Οικονομίδου, 2015).

Στο αφισάκι που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τα ποικίλα και πολύπλευρα οφέλη του αισθητηριακού παιχνιδιού, σε όλους τους τομείς της ανάπτυξης.

 

 

Πέρα όμως από όλα αυτά τα σημεία που αναφέρονται, δεν πρέπει να ξεχνάμε το πιο σημαντικό απ' όλα του τα οφέλη - που μάλιστα συχνά δεν του αποδίδουμε την αξία που του αρμόζει. Πρόκειται για τη ΧΑΡΑ και την αίσθηση ικανοποίησης & αποτελεσματικότητας που νιώθουν τα παιδιά όταν αφήνονται τελείως ελεύθερα να παίξουν, να εξερευνήσουν και να πειραματιστούν, ως μοναδικοί οδηγοί των πράξεων τους, έτσι όπως η φύση τους ορίζει, χωρίς ενήλικους κανόνες και προσδοκίες!

Αυτή ακριβώς η χαρά είναι πολύ σημαντική και απολύτως απαραίτητη για μια ανέμελη παιδική ηλικία, αλλά και για μια αβίαστη, ευχάριστη και βαθιά μάθηση. H επιμονή δυστυχώς για τυπική εκπαίδευση στις μικρότερες ηλικίες σταδιακά αφαιρεί το εσωτερικό κίνητρο των παιδιών για εξερεύνηση, διδάσκει στα παιδιά πως οι δικές τους επιλογές δεν είναι «σωστές» και οδηγεί στη μείωση της δημιουργικότητας και της αυτοεκτίμησης. Το ίδιο μπορεί να δημιουργήσει και το άγχος μας γύρω από την ακαταστασία και το λέρωμα, μπορεί να καταστρέψει τη χαρά που μπορεί να έχουν ανακατεύοντας τα αλεύρια ή παίζοντας με τον πηλό και τα χώματα, να τους δημιουργήσει ενοχές και αίσθηση ντροπής για τις επιλογές τους, με ό,τι αυτό επιφέρει για την ανάπτυξή τους.

Ας αναρωτηθούμε λοιπόν: Τι αναμνήσεις θέλουμε να έχουν τα παιδιά μας από την παιδική τους ηλικία; Υπάρχει περίπτωση οι δικές μας στάσεις, εμπειρίες ή φόβοι στέκονται εμπόδιο στην ικανοποίηση της ανάγκης του παιδιού για ελεύθερο αισθητηριακό παιχνίδι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται; Τί είδους μηνύματα θέλουμε να τους στείλουμε γύρω από το δικαίωμά τους στην επιλογή και την αυτενέργεια;   

 

Βιβλιογραφία

Szekely, G. (2015) Play and Creativity in Art Teaching. Routledge: USA

 

Της Ελένης Οικονομίδου

Αναπτυξιακή Ψυχολόγος (MSc) 

Ιδρύτρια των ομάδων Messy Play στην Ελλάδα και δημιουργός των σεμιναρίων "Messy, Sensory & Clay Play with Hehe"  

Εδώ μπορείτε να δείτε ένα αναλυτικό μας άρθρο για το Messy Play! 

Εδώ μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τα σεμινάρια μας.  

Εδώ μπορείτε να δείτε κριτικές για τα σεμινάρια μας.   

 

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published