Ένα messy παιχνίδι για τον νεροχύτη!

Ξέρετε πόσο πολύ προτρέπουμε τους γονείς να προσφέρουν υλικά αισθητηριακού παιχνιδιού στο σπίτι, ειδικά τις περιόδους που δεν έχουν τόση πρόσβαση στη φύση. Κατανοούμε βέβαια ότι δεν είναι πάντα εύκολο να διαχειριστούμε το χάος που θα προκληθεί, και φυσικά δεν έχουμε πάντα το χρόνο ώστε να προσφέρουμε αυτό που χρειάζονται τα παιδιά, όσο και να το θέλουμε, όσο και να αναγνωρίζουμε την ανάγκη.  Και εννοείται πως δεν πρέπει ποτέ να δημιουργούμε μεν την ευκαιρία για messy play αλλά να αγχωνόμαστε για το πόσο πολύ θα λερώσουν και να προσπαθούμε να περιορίζουμε το φυσικό τους αυτό παιχνίδι.

Απ’ την άλλη, όσο δύσκολο και να είναι για εμάς, τα παιδιά δεν παύουν να το έχουν ανάγκη. Μπορεί να μην το γνωρίζουν τα ίδια, μπορεί να μην μπορούν να μας δώσουν με τα λογάκια τους να καταλάβουμε το πόσο πολύ χρειάζονται τις αισθητηριακές εξερευνήσεις σε καθημερινό επίπεδο, αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν επιβαρύνονται από την έλλειψη τους, ότι δε χάνουν μια πολύ σημαντική ευκαιρία της πολύτιμης παιδικής τους ηλικίας. 

(Η φωτογραφία είναι από τη σελίδα https://calderdale.mumbler.co.uk/whizz-pop-bang/) 

Ευτυχώς, υπάρχουν απλοί τρόποι να προσφέρουμε στο παιδί την ευκαιρία για πειράματα και διασκέδαση «που λερώνει», που θα χρειάζεται είτε πολύ μικρό χρόνο καθαρίσματος, ή και καθόλου!!!                                                                                   

Για παράδειγμα, δε θα ήταν υπέροχο καθώς το παιδί παίζει, συγχρόνως να καθαρίζεται (και σε βάθος μάλιστα!) ο νιπτήρας του μπάνιου ή της κουζίνας; Και είναι τόσο απλό αυτό να συμβεί, χρησιμοποιώντας λενομοχυμό ή ξύδι μαζί με μαγειρική σόδα, τα οποία, όπως είναι γνωστό, αν χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό, καθαρίζουν τα άλατα, ξεβουλώνουν τις σωληνώσεις και έχουν αντιβακτηριδιακές ιδιότητες!

Πάμε λοιπόν να δούμε ένα πολύ διασκεδαστικό  - και επιστημονικό -  παιχνίδι για τον νεροχύτη;   

Παγάκια λεμονιού και μαγειρική σόδα

Παίρνουμε λεμονοχυμό (το κίτρινο μπουκάλι, κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά με το ξύδι και έχει τελείως ανώδυνη μυρωδιά, οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολύ πιο άνετα από τα παιδιά που πιθανόν έχουν αισθητηριακές ευαισθησίες) και το βάζουμε σε παγοκύστες ή σε μικρά ταπεράκια. Βάζουμε μια πολύ μικρή ποσότητα χρώματος ζαχαροπλαστικής αν θέλουμε, ή μπορούμε να βάλουμε πιο φυσικά χρώματα, πχ κουρκουμά, κανέλα, χυμό παντζαριού κλπ. Βάζουμε σε ένα μπολάκι τη σόδα μαγειρικής και το δίνουμε στο παιδί για να πειραματιστεί ρίχνοντας την πάνω στα παγάκια. Αν θέλουμε έχουμε την τάπα κλειστή ώστε να μένουν μέσα στο νιπτήρα οι ουσίες και το παιδί να έχει περισσότερο χρόνο για το παιχνίδι του. Το παιδί μπορεί να παίζει είτε με γυμνά χέρια (βέβαια αν υπάρχει κάποια μικροπληγούλα μπορεί να τσούζει λίγο αυτός ο συνδυασμός, αλλά συνήθως το διαχειρίζονται μια χαρά τα παιδιά!), είτε με κάποια λαβίδα.

Φυσικά, μπορούμε να κάνουμε και το αντίθετο: να αναμείξουμε τη σόδα με λίγο νερό (και ελάχιστο κρεμοσάπουνο για περισσότερους αφρούς!), να τη βάλουμε για λίγη ώρα στο ψυγείο μέσα σε κάποιο μπολ, και να δώσουμε στο παιδί το μπουκάλι με το λεμονοχυμό, ή να το αδειάσουμε σε ένα μπολ και να προσφέρουμε και ένα σταγονόμετρο μαζί.

Επίσης, αν θέλουμε μπορούμε να παγώσουμε και σκέτο νερό ώστε να πειραματιστεί το λίγο μεγαλύτερο παιδί με τις δύο διαφορετικές ουσίες και να δει ότι ενώ με το λεμόνι η σόδα αντιδράει, με το νερό δε συμβαίνει το ίδιο!    

Όταν τελειώσουν το κυρίως παιχνίδι, μπορούμε να τους δείξουμε πόσο ωραία καθαρίζει ο νιπτήρας αν τον τρίψουμε με ένα σφουγγαράκι και το μείγμα που δημιουργήθηκε!

Εννοείται βέβαια πως τα υλικά αυτά αν πάνε στα μάτια θα τσούξουν αρκετά, οπότε αν πρόκειται για παιδί πολύ μικρής ηλικίας, μπορούμε να τα προσφέρουμε μόνο με στενή επίβλεψη.

Τόσο απλά λοιπόν, και εύκολα, και το παιδί παίζει, χαίρεται και μαθαίνει, και ο νιπτήρας καθαρίζει! Και φυσικά, αυτή είναι μόνο μια από τις τόσες ιδέες που μπορούν να εφαρμοστούν μέσα στο μπάνιο!! 

(Η φωτογραφία είναι από: http://findingthegoldengleam.com/2012/07/messy-play-in-bath-sink-science/) 

1 comment

  • Υπέροχο!!!

    Μαρθα Νικολοπούλου

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published