Χριστούγεννα με παιχνίδι και επιστήμη!!!

Ένα από τα αγαπημένα μας παιχνίδι τα Χριστούγεννα στο hehe είναι αυτά τα τέλεια δεντράκια από σόδα και νερό: τα "στολίζουμε" μέσα στο τραπέζι παιχνιδιού, αφήνουμε δίπλα λεμονοχυμούς, μπολ, κουταλάκια, σταγονόμετρα, υποδεχόμαστε τα παιδιά  και απολαμβάνουμε τον ενθουσιασμό και την προσήλωσή με την οποία αφιερώνονται στο επιστημονικό αυτό παιχνίδι!

Φέτος απ' ότι φαίνεται θα στερηθούμε τη χαρά της παρέας μικρών και μεγάλων παιδιών…με υπομονή θα περιμένουμε και κάποια στιγμή θα σας ξαναϋποδεχτούμε! Μέχρι τότε σας παρακαλούμε, μην ξεχνάτε να δημιουργείτε και στο σπίτι αυτή την ευκαιρία δημιουργικών πειραμάτων και αισθητηριακών αναζητήσεων…γνωρίζοντας πόσο σημαντικό είναι για τα παιδιά, πραγματικά σας προτρέπουμε να αφιερώνετε όσο περισσότερο χρόνο μπορείτε σε παιχνίδια που απευθύνονται στις αισθήσεις τους, τις χρειάζονται τώρα περισσότερο από ποτέ!     

Τα "messy" πειράματα, ειδικά όταν δεν καθοδηγούνται από κάποιον ενήλικο, προσφέρουν στο παιδί το χώρο για ανέμελο παιχνίδι μέσω των αισθήσεων, κεντρίζουν την περιέργεια, ενεργοποιούν τις δεξιότητες συγκέντρωσης, παρατήρησης, πειραματισμού, αναλυτικής και κριτικής σκέψης. Φυσικά, όπως όλοι οι επιστήμονες, έτσι και τα παιδιά όταν εξερευνούν δεν έχουν στο νου τους το να μη λερώσουν, και ούτε φυσικά θα περιμέναμε κάτι τέτοιο από κάποιον μεγάλο επιστήμονα, έτσι δεν είναι;

 

Καταρχάς λοιπόν, φροντίζουμε να έχουμε αρκετό χρόνο στη διάθεσή μας  και να έχουμε διαμορφώσει έτσι το χώρο ώστε να μπορεί το παιδί να εκφραστεί και να πειραματιστεί ανενόχλητο για όση ώρα επιθυμεί! Είναι χρήσιμο να είναι και για εμάς μια θετική εμπειρία, ώστε να μην εκπέμπουμε, παρά τη θέλησή μας, στο παιδί διφορούμενα μηνύματα (πχ σε αφήνω να παίζεις αλλά μετά θυμώνω που λέρωσες περισσότερο απ'όσο ήθελα!!!)    

Η συνταγή είναι απλή και εννοείτε πως μπορείτε αν θέλετε να κάνετε την προετοιμασία μαζί με το παιδί σας! 

Θα χρειαστείτε:

  • Baking soda, 1kg,  αν θέλετε να φτιάξετε αρκετά δεντράκια! Και με μικρότερη ποσότητα μπορείτε να φτιάξετε αρκετά. 
  • Νερό
  • Λίγο κρεμοσάπουνο (αν σκοπεύετε να δώσετε τα δεντράκια σε πολύ μικρά παιδιά που μπορεί να βάλουν το μείγμα στο στόμα δεν είναι απαραίτητο να βάλετε, απλά δημιουργεί ακόμα περισσότερο αφρό!)
  • Χρώμα ζαχαροπλαστικής
  • Γκλίτερ ή πούλιες αν θέλετε
  • Λεμονοχυμό (το κίτρινο μπουκάλι του εμπορίου)
  • Ένα μπολ, ένα κουτάλι, έναν δίσκο, κάποια πλαστικά ποτηράκια, ένα σταγονόμετρο αν έχετε. 
Ξεκινήστε φτιάχνοντας ένα μείγμα σόδας και νερού.

Ρίχνετε τη μισή σόδα σε ένα μπολ και προσθέτετε σιγά-σιγά το νερό. Ο στόχος είναι να δημιουργήσετε ένα μείγμα το οποίο δε ρέει, αλλά ούτε είναι υπερβολικά στερεό.Αν θέλετε προσθέτετε πούλιες ή γκλίτερ ή και κάποιο μικρό πραγματάκι-έκπληξη!

Αν βάλετε και λίγο κρεμοσάπουνο θα κάνει πολύ περισσότερο αφρό!

Την υπόλοιπη σόδα την κρατάτε για να συμπληρώσετε σε περίπτωση που βγει πολύ νερουλό το μείγμα ή για να τη δώσετε στο παιδί ώστε να εξερευνήσει και με αυτό τον τρόπο το υλικό.

Τώρα χρειάζεται να βάλουμε το μείγμα σε ένα καλούπι – κώνο.

photo by: www.greenkidcraft.com 

Μπορείτε να φτιάξετε από χάρτινα πιατάκια με αυτόν τον τρόπο: κόβετε στη μέση ένα πιατάκι, του δίνετε σχήμα κώνου τυλίγοντάς το γύρω από τον εαυτό του και κολλώντας το με μια ταινία.

Αν θέλετε, αντί για χάρτινα πιάτα μπορείτε να πάρετε καπελάκια του πάρτι, να κλείσετε με λίγο ταινία την τρυπούλα που μπορεί να έχουν στην άκρη τους και να τα χρησιμοποιήσετε.

Ρίχνετε μέσα το μείγμα που φτιάξατε και το πατάτε αρκετά ώστε να μην έχει κενά και να είναι «σφικτή» η ζύμη.  

 

photo by www.littlebinsforlittlehands.com

Βρίσκετε έναν τρόπο να τα στερεώσετε όρθια, πχ βάζοντας το καθένα μέσα σε ένα ποτηράκι ή βαζάκι. Τα βάζετε στην κατάψυξη για αρκετές ώρες ή για όλο το βράδυ.

Όταν τα βγάλετε από την κατάψυξη ίσως πρώτα να περιμένετε να ξεπαγώσουν ελαφρώς για να «ξεφλουδίσετε» το χαρτί. Διαφορετικά μπορεί να κολλάει πάνω στην παγωμένη ουσία και να σκιστεί. 

Βγάλτε τα από το χαρτί και τοποθετήστε τα δέντρα σε ένα δίσκο. Μπορείτε να προσθέσετε λίγη σόδα πάνω στο δίσκο για ντεκόρ χιονιού αλλά και για να κάνει περισσότερο αφρό! 

Τα δεντράκια είναι έτοιμα για να «λιώσουν» με τη βοήθεια του λεμονιού (ή του ξυδιού, κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά!).  Μπορείτε επίσης να στύψετε με το παιδί λεμόνι ή πορτοκάλι ώστε να δείτε πώς αντιδρά το μείγμα με αυτά τα υγρά!   

Μπορείτε να προσθέσετε πολλά ακόμα πραγματάκια στο τοπίο, μικρές χριστουγεννιάτικες μπαλίτσες, χιονάνθρωπους από σόδα, πομ πομ, και ό,τι άλλο σκεφτείτε. Και εννοείται ότι το παιδί θα πρέπει να νιώθει ελεύθερο να φέρει και να ενσωματώσει στο παιχνίδι του ό,τι θελήσει. 

Αν θέλετε μπορείτε να δημιουργήσετε το σκηνικό του παιχνιδιού μέσα στο μπάνιο για πιο ανέμελο παιχνίδι και εύκολο καθάρισμα (προσοχή βέβαια, αν το μείγμα περιέχει γκλίτερ ή πούλιες δεν πρέπει να πέσει μέσα στους σωλήνες!).   

Φυσικά, με τα μικρά παιδιά χρειάζεται η επίβλεψή σας, καθώς η σόδα και το λεμόνι μπορεί να τσούξει τα ματάκια τους αν έρθουν σε επαφή. Πάντα με ήρεμο τρόπο εξηγούμε τί μπορεί να συμβεί αν πχ τρίψουμε τα μάτια. Σε περίπτωση βέβαια που ξεχαστεί το παιδί και ακουμπήσει τα ματάκια του, ή αν τυχόν έχει κάποια μικροπληγίτσα στα χέρια και τσούξει, φροντίζουμε να είμαστε ψύχραιμες/οι, το καθαρίζουμε ή το βοηθάμε να καθαριστεί εξηγώντας πως αυτά τα υλικά δημιουργούν αυτή την αίσθηση στα μάτια ή στις πληγές. Πολύ γρήγορα μαθαίνουν να προσέχουν και συνεχίζουν το παιχνίδι τους με απόλυτη αφοσίωση!  

 

 

Η επιστήμη πίσω από το πείραμα: 

Μια χημική αντίδραση συμβαίνει όταν έρχεται σε επαφή η σόδα φαγητού με το κιτρικό οξύ του λεμονιού (NaHCO3 όξινο ανθρακικό νάτριο: τα οξέα αντιδρούν με τα ανθρακικά άλατα και δημιουργούν τις πολλές αυτές μπουρμπουλήθρες, που είναι διοξείδιο του άνθρακα!

Τόσα απλά και χαρούμενα τα παιδιά έρχονται κοντά στα πειράματα και τη μάθηση. Αρκεί να έχουν χώρο, χρόνο, υλικά και ελευθερία!!

 

 

 

 

   

 

 

 

 

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published