Oμαδική πηλογλυπτική με τους hehe, γονείς και παιδιά μαζί- τα έργα από το 2010 ως το 2020

Ένας από τους πρώτους στόχους της ομάδας μας όταν πρωτοαρχίσαμε τις συναντήσεις με παιδιά και γονείς, ήταν να μοιράσουμε πραγματικά μεγάλους όγκους φυσικού πηλού -αυτού του μαγικού αρχέγονου υλικού που τόσο μας λείπει στη σύγχρονη εποχή- και να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες ώστε μικροί και μεγάλοι να πιστέψουν ότι το μυαλό τους έχει τη δυνατότητα να φαντάζεται και τα χέρια τους τη δύναμη να δημιουργούν, χωρίς να νοιάζονται για το πόσο μπορεί να να λερωθούν ή να εκτεθούν. Θέλαμε να μοιραστούμε τον ενθουσιασμό που νιώθαμε και εμείς όταν αγγίζουμε τον πηλό και να προσφέρουμε τις γνώσεις αυτές που θα βοηθούσαν τον κάθε άνθρωπο - ακόμα και το πιο τραυματισμένο σε επίπεδο δημιουργικότητας- να πιστέψει πως μπορεί να δημιουργήσει και να εκφραστεί μέσα από αυτό το υλικό. Ο φυσικός πηλός άλλωστε προσφέρεται για την ενεργοποίηση της δημιουργικότητας, καθώς είναι ένα πολύ φιλικό υλικό που συγχωρεί απόλυτα τα λάθη και μπορεί να πάρει χιλιάδες μορφές σε μικρό χρονικό διάστημα και με μικρό σχετικά κόπο - δεν είναι άλλωστε τυχαίο το ότι χρησιμοποιείται τόσο ως θεραπευτικό υλικό στη ψυχοθεραπεία.

Ψάχναμε λοιπόν να βρούμε ένα τρόπο να προσελκύσουμε και τον ενήλικο στο παιχνίδι μας, ή το μεγαλύτερο παιδί που είχε ήδη δεχτεί πλήγματα στη δημιουργική του ανάπτυξη, και πίστευαν ότι ο πηλός και η τέχνη γενικά είναι μόνο για αυτούς που έχουν "ταλέντο" ή ότι τα δικά τους χέρια δεν έχουν την δυνατότητα αυτής της έκφρασης (τα μικρά παιδιά που ακόμα έχουν άθικτη και ακέραια την πίστη στον εαυτό τους δε χρειάζονταν καθόλου τη βοήθεια μας, για την ακρίβεια υπήρξαν οι οδηγοί και οι δάσκαλοί μας!)  Έτσι, οδηγηθήκαμε στη δημιουργία των ομαδικών συναντήσεων πηλογλυπτικής που απευθύνονταν σε όλες τις ηλικίες, από το πολύ μικρό παιδί των 18 μηνών ως τους γονείς, τις γιαγιάδες ή τους παππούδες, και φροντίσαμε ώστε ο τρόπος αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας να είναι τέτοιος ώστε όλοι και όλες να μπορούν να χαλαρώσουν και να πιστέψουν  πως μπορούν να παίξουν, να εκφραστούν, να προτείνουν, να προσθέσουν και να αφαιρέσουν, χωρίς να τους νοιάζει τόσο το τελικό αποτέλεσμα της δικής τους ατομικής πράξης, όσο η δημιουργία μιας ομαδικής κατάστασης όπου όλοι/ες μπορούσαν να συνεισφέρουν στο βαθμό που ήθελαν και μπορούσαν.

Κάπως έτσι, λοιπόν, αναπτύξαμε μέσα στα χρόνια έναν μαγικό τρόπο αλληλεπίδρασης με τον κόσμο που επισκεπτόταν τις δράσεις μας (ο κεραμίστας Έκτορας Γιαλαμάς, με το μοναδικό του πάθος για τον πηλό αλλά και με την ατελείωτη υπομονή του και προσπάθεια, σε συνεργασία με την αναπτυξιακή ψυχολόγο Ελένη Οικονομίδου και πολλούς ακόμα υπέροχους συνεργάτες). Στις συναντήσεις αυτές λοιπόν, είτε πρόκειται για μικρές ομάδες των 10 ατόμων, είτε για πολύ μεγάλες ομάδες εκατό και διακοσίων ατόμων, ο κάθε ένας και η καθεμία, χωρίς να είναι ειδήμων της τέχνης ή «εικαστικός», μπορεί να έχει ενεργητικό ρόλο στη δημιουργία του ομαδικού γλυπτού και να απολαμβάνει την επαφή με τον πηλό και την τέχνη, την κοινωνικότητα που η κατάσταση προσφέρει, την περιπέτεια της διαδικασίας.  Έτσι, ο «καλλιτέχνης» του κάθε ξεχωριστού έργου είμαστε όλοι και όλες μαζί, ενωμένοι και ενεργητικοί, και αυτό μας προσφέρει μια δύναμη που δύσκολα μπορεί να βρεθεί σε έναν μεμονωμένο δημιουργό. Και το γεγονός ότι όλα αυτά τα έργα δημιουργούνται όχι για να παραμείνουν αναλλοίωτα στο χρόνο, αλλά συνεχώς μπορεί να αλλάζουν μέσα σε λίγες ώρες, να αναδημιουργούνται και τελικά να καταστρέφονται από τους δημιουργούς τους, μας απελευθερώνει από την ανάγκη που υποβόσκει μέσα μας να κυνηγάμε το «επίτευγμα» και την προσωπική αναγνώριση, μας προσφέρει κάτι πολύ παραπάνω από την απλή παραγωγή καλλιτεχνικών προϊόντων.

Εκτός των άλλων, θα μπορούσαμε να πούμε πως για εμάς, όλη αυτή η διαδικασία, είναι ένα «ψυχοθεραπευτικό» εργαλείο, καθώς μας προσφέρει την ευκαιρία για αυτοσχεδιασμό, εξερεύνηση των συναισθημάτων μας, προσωπική έκφραση και διερεύνηση των εκάστοτε κοινωνικών καταστάσεων. Και ξέρουμε καλά πως με παρόμοιο τρόπο λειτουργεί και για πολλούς ακόμα ανθρώπους!

Παραθέτουμε παρακάτω αρκετά από τα έργα που δημιουργήθηκαν τη δεκαετία 2010-2020 χάρη σε όλους/ες εσάς που δοθήκατε με τόσο πάθος και αγάπη στο παιχνίδι μας και μας ακολουθούσατε σε τόσες και τόσες δράσεις που πραγματοποιήσαμε. Σας ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας για την ευκαιρία που μας δώσατε να ανακαλύψουμε την υπέρτατη -για εμάς- μορφή έκφρασης και επικοινωνίας, σας ευχαριστεί και ο πηλός μας για την αγάπη με την οποία τον αγκαλιάζετε τόσα χρόνια τώρα. Και σίγουρα θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλες αυτές τις δομές, δημόσιες ή ιδιωτικές που μας εμπιστεύονται και μας τιμούν καλώντας μας στις εκδηλώσεις τους! Ελπίζουμε σύντομα να ξαναβρεθούμε όλοι μαζί κοντά και να εκφραστούμε παίζοντας και γελώντας! 

 

Πάρα πολλά από τα ομαδικά αυτά γλυπτά δημιουργήθηκαν στο hehe φυσικά!  

     

      

    

 

                            

             

      

 

 

     

Σε φεστιβάλ, σχολεία και άλλες δομές...

 

 

 

 

 

Στον ταυτόχρονο Θηλασμό Θεσσαλονίκης, από το 2012 ως και σήμερα! 

 

Στο Sani Resort, από το 2015 ως και σήμερα

 

 

Αυτές είναι μόνο κάποιες από τις φωτογραφίες που έχουμε από τα 10 χρόνια δράσεων μας. Εκατοντάδες ακόμα έργα δημιουργήθηκαν - όσα έχουμε θα τα προσθέτουμε σιγά σιγά- και χιλιάδες ακόμα άνθρωποι έπαιξαν κοντά σε εμάς και στον πηλό μας! Υποσχόμαστε να ξαναβρεθούμε σε μεγάλες ονειρεμένες δράσεις όταν πάλι οι συνθήκες είναι οι κατάλληλες...! Σας ευχαριστούμε για ακόμη μια φορά!

Υ.Γ. 1 Και πάρα, μα πάρα πολύ, ευχαριστούμε την αγαπημένη μας Στέλλα που είναι η υπεύθυνη για τις περισσότερες από αυτές τις φωτογραφίες, χωρίς αυτήν θα έλειπε ένα τόσο πολύτιμο φωτογραφικό υλικό!

Υ.Γ. 2 Εννοείται πως αν έχετε φωτογραφίες που θέλετε να τις μοιραστείτε μαζί μας θα χαρούμε πολύ να μας τις στείλετε!  

 

 

 

 

 

 

 

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published